dimecres, 4 de novembre del 2009

LA COMPOSICIÓ DEL TEXT: planificació, composició i revisió.

L'escriptura com un procés NO lineal on No es passa per les diferents etapes de manera lineal i ordenada fins arribar a la redacció final d'un escrit.
El procés d'elaboració d'un text s'inicia, amb la planificació. Es fan els primers intents de redacció, amb un, dos o més esborranys. És habitual que mentre anem construint el text, anem duent a terme una primera revisió del text, rellegint i reconstruint abans de continuar. S'han de teni ben clares les tres etapes.
- La planificació: Establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estretègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la infromació que volem transmetre.
Anàlisi de la situació comunicativa:
- A qui vull escriure( grau de formalitat, fórmula de tractament, gènere, varietat dialectal) sobre què vull escriure, per què vull esciure, sobre què vull esciure, com ho vull esciure.
- Recollida de la informació: pluja d'idees, documentació, prendre apunts.
- Selecció i ordenació de la informació: selecciño d'idees, ordenació de les idees, tècniques d'agrupació.
- Tècniques d'orientació: Numeració, esquema.
La redacció: transformar els plans i les idees en llenguatge escrit. Estructura del text:
- Paràgraf, connector ( senyalitzar, organitzar, relacionar) puntuació ( coma, punt i coma, punt, dos punts, punts sospensius,etc..) l'estil ( adequació, claredat, precisió, concisió, variació )
La revisió: examinar. Evaluar el que hem escrit, decidir si s'dadiu amb les nostres expecattives i si convé modificar alguna cosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada